Viva Bolivia! - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Nathan van Dongen - WaarBenJij.nu Viva Bolivia! - Reisverslag uit La Paz, Bolivia van Nathan van Dongen - WaarBenJij.nu

Viva Bolivia!

Door: Nathan van Dongen

Blijf op de hoogte en volg Nathan

21 November 2006 | Bolivia, La Paz

Hallo!
Tot nu toe zeker geen spijt gehad om naar dit land te gaan, maar ik zit hier slechts nog een week. Want met heel veel zin ga ik eigenlijk ook weer vertrekken om oude vrienden in Los Angeles op te zoeken in december. Lang leve Bolivia, want het heeft nog ontzettend veel meer te bieden. Ik heb enkel het allerbelanrijkste (De salar, zo zegt men) gezien. Dus ik wil gegarandeerd terug, ik had namelijk veel meer nog gepland te doen. En alllll die nieuwe contacten: nog een reden!

Viva Bolivia in een wat andere context...:

Een Boliviaans huis-JE

Van de Boliviaanse families woont 58% in huizen die niet aan de minimale leefomstandigheden tippen. En ca. 52% van de huizen zijn gemaakt van klei en stroo, waarbij de grondvloer meestal goed bijdraagt aan de onhygienische omstandigheden van de nogal kwetsbare hutjes.

In mijn buurt, twee minuten lopen bij mij achterom is het straatbeeld zo volks als je je maar voor kunt stellen; heel veel uitstallingen van straatverkopers van groenten, fruit, granen, pastas, cd´s, cosmetica enz.
Je hoeft maar voorover te vallen en je handen zijn zo vies genoeg om goed ziek te kunnen worden mocht je ze niet wassen. Een eindje verder, op de hoek ligt namelijk de dikwijls opengescheurde en uitgeplozen vuilnishoop.
En om terug te komen op de huisvesting, er zijn zelfs een 4-tal golfplaten minihuisjes van ongeveer 10 m2 waar men in woont in deze straat. Deze kramikkige bouwsels zijn natuurlijk ontzettend onderhevig aan regen en wind, om nog maar niet over de winterdagen te spreken.

Hoe armzalig het ook mag klinken, het is een gezellige, bonte boel waar de auto´s moeten zigzaggen om de cholita´s (traditioneel gekleede vrouw) tomaten niet te laten rollen of sowieso plat te rijden.

Als ik er na een uur of 8 ´s avonds moet zijn, weet ik dat Elena (de huismoeder) zich stilletjes iets meer ongerust maakt dan normaal. Zo´n lief mens is het wel, ondanks de vele zorgen belet ze met nergens mee.

Het is dus eigenlijk vlakbij, dit ´hol van de leeuw´ gebeuren wat Cruce (kruispunt) heet.

QUOTE
Pepe: ´En Bolivia es así, pero no supe que es en Europa también´.
Ik keek met Pepe een film die zich in Europa afspeelde waarbij een autoriteit een dienst wijgerde. De acteur flapte wat leuke briefjes uit de zak en het was geregelt, de dienst werd verleent.
Kort maar krachtig, maar wel grappig om even te noemen want het is dus echt de realiteit hier. Ook een zoon van hem reed op zijn 17 al, gewoon een beetje mazzel als je iemand kent.

DILEMMA
Pepe: ´En Bolivia todo es possible, nada es seguro´.
´In Bolivias is alles mogelijk, niets is zeker´.
Als je strakke planningen en structuur wil toepassen bij je werk bijvoorbeeld, dan wil het toch wel eens anders gaan wat een dageljks dilemma kan vormen.

Engels en slechte communicatie

Afgelopen zondag was ik op het kantoor omdat ik vorige week Leneke´s Engelse les ook al had vervangen. Deze keer wist ik het vrij laat dat ze niet zou kunnen omdat ze naar Yanacachi(Boyshome in Yungas) ging. Dus ik op goed geluk op dezelfde tijd in het kantoor om de mujeres, (jonge)moeders er te zien.
Hoe en waarom weet ik niet maar na een half uur was er nog niemand. Later bleek dat ze met hun baby´s heel lang voor de deur hebben gewacht toen ik er al niet meer was. Jammer, pero así es la vida aqui creo.
In totaal hebben ze (een groep van drie) twee keer les gehad, waarvan de eerste van Leneke dus.
Het probleem was ook dat ik geen nummers van hen had, anders wil het alsog wel eens lukken de les door te laten gaan, bij de jongens.

Zo beste lezers, dat was die weer. Hopelijk valt het weertje enigszins mee daar, ik hoorde dat het lekker Hollands is!?
Hier merk ik goed het verschil met nu en toen ik aankwam. Wat meer wolken vanwege het regenseizoen, maar wel flink warm. In de lesauto (zonder airco) zit ik heerlijk te bakken als de zon schijnt, op deze hoogte!

Lieve groetjes van mij.

• 28 November 2006 - 21:09

Nathan Antwoord:

Eetgewoontes:
    Lunch is de allerbelangrijkste maaltijd hier. Soep altijd als voorgerecht met een stuk gekookte aardappel of kip, of granen.
    Veel eten met weinig tijd ook maar makkelijk de favoriete maar snelle hap van frietjes en kip met regelmatig ook gebakken banaan. Lekker vettig, wat dat betreft wel wat met Belgie gemeen.;)!

Cena, het avondeten, mag dan wel wat serieuzer zijn dan ontbijt, het is zeker niet altijd warm. Heel veel mensen die in de stad werken gaan tussen de middag eten, omdat het dagmenu´s zijn met hooguit 3 keuzes als hoofdgerecht. Avondeten is duurder, omdat je niet het algemene bestelt.

• 21 November 2006 - 22:45

Joep:

Doe Pepe en Elena de hartelijke groeten van mij voor je weg gaat. dank voor alle goede zorg. Groetjes ook aan Leneke. Goede voorbereidingen gewenst.

• 22 November 2006 - 07:37

Jacinta:

Hoi Nathan! Dat is wel snel gegaan, of niet soms? En nu naar Los Angeles, wat een leven :-)! Je mag best weten dat ik een tikkeltje jaloers op je ben, als ik al je verhalen lees!
    Het ga je goed!
    Jacinta

• 22 November 2006 - 11:12

Marianne:

Wow, wat ging dat snel die 3 maanden! Lijkt wel of je gisteren vertrok. Kun je nog wat over het dagelijks voedings patroon van de Bolivianen vertellen?
    Geniet nog van je laatste week! veel liefs en een goede vlucht naar L.A.

• 22 November 2006 - 19:35

Ina:

Nou Nathan, wat heb je in je korte/lange tijd in Zuidamerika niet allemaal mogen beleven! Zeker genoeg om terug te willen komen, schrijf je. Als vrijwilliger krijg je kennelijk toch nogal andere indrukken & inkijkjes dan als 'gewone' tourist (niks tegen verantwoord tourisme!, daar weet JIJ een boel van). Ik wens je nog fijne laatste dagen in Bolivia. Geniet van het unieke dáár, voordat je je in de héél andere USA-cultuur begeeft. Buen viaje & lieve groeten!